Zažít Petřiny jinak 2023

 

 3. ročník Zažít město jinak na Petřinách

    Již potřetí oživíme na Petřinách Brunclíkovu ulici za metrem. Přijďte se v sobotu 16. září 2023 od 10 do 20 hodin bavit se sousedy!

    Těšit se můžete na celodenní program, začínáme již od 10 hodin. Letošní téma slavností je „Hoďte svou ulici do gala“, takže vás čeká mj. venkovní galerie a ulici společně s vámi, sousedy, vyzdobíme.  Občerstvení zajistí osvědčené místní podniky, budeme opět tančit pod dohledem profesionálů, na pódiu se vystřídají místní zpěváci, kapely i orchestr ZUŠ.Vyzkoušíte si workshopy, můžete prodávat nebo nakupovat na blešáku, nebude chybět divadlo pro děti, výstava fotografií  a promítání filmů z dob počátků sídliště.

   Spolu se zástupci nově otvírané pobočky knihovny na Petřinách představíme program kulturně-komunitních aktivit spolku v knihovně.

Podrobný program ještě dolaďujeme a finální časy budou známy cca týden před samotnou akcí. Vše potřebné naleznete na webu Zažít město jinak - lokalita Petřiny.

Co jsou sousedské slavnosti Zažít město jinak?

    Na třetí zářijovou sobotu připadají již tradičně sousedské slavnosti Zažít město jinak. V rámci Evropského týdne mobility je pořádá spolek AutoMat spolu se stovkami dobrovolných organizátorů a organizátorek. Do veřejného prostoru přináší sousedský cvrkot, program pro malé i velké, lokální dobroty i vzájemné porozumění. Komunitní a nekomerční slavnosti promění ulice, dvorky, parky a náměstí v asi 165 lokalitách po celé republice.
    
    Slavnosti jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů.

    Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím. Sousedé mají možnost vystoupit ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a uvědomit si jeho hodnotu. Na slavnostech dostanou hlavní prostor místní obyvatelé, jejich nápady, um, dílny, hry, ale také místní podniky a organizace, kapely, divadelní soubory apod.

     Ač je program slavností pokaždé jiný, jejich myšlenka zůstává stejná: ulice, v nichž žijeme, nemusí sloužit jen autům. Mohou být i živými oázami plnými divadel, workshopů, soutěží, her, skotačících dětí i místy pro setkávání přátel, sousedů a spolků.


Jak to na Petřinách začalo?

    V roce 2021 se na výzvu AutoMatu přihlásili nezávisle tři místní organizátoři se třemi různými lokalitami na Petřinách. Po upozornění z AutoMatu, se propojili a první ročník spoluorganizovali na třech místech jako jednu akci. Bylo to velmi náročné, ale díky náhodnému setkání se z organizátorů stali přátelé, kteří už pod hlavičkou spolku zorganizovali v roce 2022 další ročník Zažít Petřiny jinak.         

    Nyní už jsme společnými silami dokázali podat v dubnu 2023 žádost o grant Šestka kulturní II na roky 2023 a 2024 a vymysleli jsme spoustu dalších kulturně komunitních aktivit, které se chystáme sousedům z Petřin nabídnout.

JJ / srpen 2023