Zúčastnili jsme se happeningu!

Foto: Jakub Šedý

Apel 150 spolků adresovaný poslancům: při povolování staveb chceme chránit životní prostředí

150 občanů, zastupujících spolky, které podpořily otevřenou výzvu poslancům organizací Arnika, Zelený kruh a Greenpeace, protestovalo v pondělní podvečer s helmami a zalepenými ústy na Staroměstském náměstí v Praze. Cílem happeningu bylo znovu poslancům a poslankyním připomenout, že mají obnovit právo veřejnosti vyjadřovat se ke stavebním záměrům, pokud ovlivňují životní prostředí, a zastavit tak návrat ke stavu před rokem 1989, kdy bylo vyjádření takového názoru považováno za zločin proti hospodářství a státu. V úterý 7. března totiž probíhá druhé čtení novely stavebního zákona a souvisejících zákonů. 

Celý článek si můžete přečíst zde


Najdete na fotce zástupce našeho spolku?                                                                    Foto: Jakub Šedý
Více fotografií z happeningu zde

Na MDŽ místo karafiátku posílení práv veřejnosti

V úterý 7. 3. proběhlo druhé čtení novely stavebního zákona a souvisejících zákonů.1 Pirátská poslankyně Klára Kocmanová se postavila na stranu veřejnosti a v posledních minutách rozpravy načetla pozměňovací návrh,2 který navrhuje vrátit občanům právo připomínkovat povolování staveb s vlivem na životní prostředí. Veřejnost ale nemá vyhráno – o schválení bude rozhodovat ve 3. čtení celá sněmovna.

Ve hře jsou nyní dva návrhy. První zahrnuje širokou účast veřejnosti v řízeních o povolování staveb, která by občanům vrátila práva, co jim byla sebrána na přelomu let 2017/2018 pozměňovacím návrhem Jaroslava Foldyny. Druhý umožňuje účast veřejnosti pouze v řízeních, kde jde o kácení stromů a ochranu zvláště chráněných druhů a předkládá jej skupina poslanců vládní koalice.3 Není jisté, který z návrhů bude poslanci schválen a jestli vůbec některý.

Prosíme, pište znovu poslancům, rozešlete formulář mezi své podporovatele a přátele.