Zástavba HRADČANSKÁ. Podpořte "Společně pro šestku" svým podpisem!!! Do 17.1.2023!

Ve středu 11.1.2023 proběhlo veřejné projednávání změny Územního plánu (dále jen ÚP) na Hradčanské. Z důvodů níže uvedených, by koalice občanských sdružení, spolků a iniciativ Prahy 6Společně pro Šestku (dále jen SP6), získala statut zástupce veřejnosti a mohla tak podat námitky proti návrhu zástavby Hradčanské. K tomu potřebuje do úterý do rána 17.1.2023 získat 200 podpisů

Podpisy shání i další subjekty a k návrhu se vyjádří i městská část. SP6 jim nechce konkurovat, naopak některé podpoří. Protože ale už 2x připomínkovali návrh Metropolitní plán Prahy (dále jen MPP), je logické a nutné v tom pokračovat. 

Petiční archy můžete podepsat v kanceláři spolku Automat na Praze 2 (Slezská 11) či na petičních místech na Praze 1 v kavárně Ponrepo a v Juditině věži, na Praze 6 na dohled rozvojového území v kavárnách Zasekávák, Potrvá a také v Dejvické nádražce.

Stručné zdůvodnění

Předesíláme, že naším cílem není zabránit zástavbě Hradčanské. Cílem této aktivity SP6 je, aby nové území odpovídalo svými parametry okolní zástavbě a aby se smysluplně začlenilo do širšího okolí.

  • Návrh změny ÚP (Územní plán) nerespektuje fakt, že probíhá schvalování MPP (Metropolitní plán Prahy), který je vůči limitům zástavby přísnější než stávající ÚP. Nebere ani v úvahu, že k návrhu MPP byla i tak řada námitek ze strany několika subjektů a občanů, které nebyly řádně vypořádány. Všechno nasvědčuje snaze urychleně učinit nevratné kroky, které nakonec bude muset MPP prostě akceptovat.
  • Návrh dále nerespektuje fakt, že probíhá řízení o budoucím vedení Buštěhradské dráhy, která na novém území bude součástí velkého dopravního uzlu. Je zarážející, že návrh změny ÚP, návrh MPP a řízení o dráze zjevně nejsou koordinovány. V této situaci neměl být návrh vůbec projednáván.
  • Návrh maximalizuje kapacitu zástavby, minimalizuje zeleň a veřejná prostranství, neobsahuje žádné veřejně prospěšné stavby (kultura, školy, školky atd.). To v důsledku znamená, že pro Prahu 6 a zejména okolí Hradčanské bude výstavba v navrhované podobě představovat čistou zátěž bez jakéhokoliv benefitu pro stávající obyvatele. Pro info se například předpokládá denní pohyb 2-3000 aut.
  • Návrh postrádá jakékoliv dopravní, pohledové, výškové a jiné vazby na okolní území.
  • Vzhledem k tomu, že v MPP je celá oblast označena jako rozvojové území, měl by před jakýmkoliv rozhodnutím  být pro dané území zpracován regulační plán, který tyto parametry jasně nastaví. S tím se vůbec nepočítá. Stát/Praha tím rezignují na snahu mít svá území pod kontrolou a nechávají volné ruce soukromníkovi ještě před prodejem majetku.
  • K těmto základním argumentům budeme formulovat naše námitky, pokud dostaneme důvěru.


Spolu na Petřinách, z.s. je součástí koalice Společně pro šestku.

Společně pro šestku - koalice občanských sdružení, spolků a iniciativ Prahy 6

Jsme volným nepolitickým seskupením, spojuje nás domov v Praze 6 a obecný zájem, aby „Šestka“ zůstala přívětivým místem ke spokojenému bydlení, práci a trávení volného času. Vedeni tímto zájmem se snažíme zabránit současné nežádoucí zástavbě zelených ploch, necitlivé výstavbě zvláště v památkových zónách Prahy 6 a nekoncepčnímu řešení dopravy. Přejeme si, aby občané měli možnost spoluvytvářet budoucí podobu Prahy 6 při zachování jedinečných krajinných a architektonických hodnot.