ZAŽÍT MĚSTO JINAK 2022 na Petřinách 17.9.2022 od 13 hodin

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit a konají se každoročně vždy třetí víkend v září. Koordinátorem celého Zažít město jinak je spolek AutoMat, o jednotlivé lokality ve městech se pak starají  místní organizátoři (zpravidla parta přátel, místní organizace, spolky, aktivní občané apod.). Místním organizátorem na Petřinách je právě náš spolek.

Něco o sousedských slavnostech aneb KDO, PROČ, CO?

 Slavnosti jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů.                                              Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím. Sousedé mají možnost vystoupit ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a uvědomit si jeho hodnotu. Na slavnostech dostanou hlavní prostor místní obyvatelé, jejich nápady, um, dílny, hry, ale také místní podniky a organizace, kapely, divadelní soubory apod.

 Ač je program slavností pokaždé jiný, jejich myšlenka zůstává stejná: ulice, v nichž žijeme, nemusí sloužit jen autům. Mohou být i živými oázami plnými divadel, workshopů, soutěží, her, skotačících dětí i místy pro setkávání přátel, sousedů a spolků.

Kde se potkáme? 

Pojďme společně oživit prostor v centru Petřin. Na jeden den proměníme parkoviště za metrem i s přilehlým prostorem pod stromy v místo, kde se potkáme, ochutnáme dobroty připravené sousedy, budeme společně tvořit, tančit, poslouchat hudbu, jíst, pít. Zkrátka budeme se společně celý den bavit.

A na co se letos můžete těšit? 

STUDIO UNDERGROUND z Liboce, které obsadí nejen uličku mezi metrem a obchodním domem, koncert česko-slovenského hudebního dua PRIAMO ČARO Venduly Guhové a Braňo Daniše, vystoupení komorního orchestru ZUŠ Petřiny, koncerty ONDŘEJE GALUŠKY nebo mladé petřinské kapely DAVE & HONZA, workshop „NAHOĎ MĚSTO“ připravený Jirkou a Klárou Huškovými, taneční představení  a lekce tance od petřinského tanečního studia MÍSTO TANCE, sportovní aktivity a dílničky od DDM Praha 6, výběh se slepicemi ze Sestupné, BLEŠÁK s oblečením, knihami a dalším zbožím. Opět si můžete dát burčák nebo zmrzlinu ze Slámovky, nově pivo z rodinného létajícího pivovaru Držseplotu, kávu a pochoutky od DĚRAVÉHO KOTLÍKU.  Nebudou chybět historické fotografie Petřin a info stánek Městské knihovny, kde se dozvíte, co vše se chystá v nové budově. Každý se může zapojit, místa je dost. 

Takže sousedé, potkáme se v sobotu 17.9.2022 za metrem od 13 hodin. Těšíme se na vás! Více informací na facebookové stránce: Zažít Petřiny jinak