Pro děti na Praze 6 by mohla sloužit další základní škola. Proč zastupitelé Prahy 6 prodlužují dodatkem končící smlouvu o pronájmu?

Pro děti na Praze 6 by mohla sloužit další základní škola. Pronájem budovy soukromé škole letos končí. Proč zastupitelé Prahy 6 prodlužují soukromé škole smlouvu, když místa v základních školách pro spádové děti chybí nebo jsou děti ve třídách po třiceti?


Příští týden v pátek 29.4.2022 je do programu 27. zasedání zastupitelstva MČ Praha 6 zařazen bod, kdy se má projednávat případné (ne)prodloužení smlouvy o nájmu Prague British International School (PBIS), která nyní sídlí v bývalé ZŠ Vlastina. Název bodu v programu zní:

17. Z-00 822 - Memorandum o spolupráci INO/61/05/014526/2022 při zajištění infrastrukturních potřeb a kapacit v oblasti základního vzdělávání na území městské části Praha 6, mezi MČ Praha 6 a Hlavním městem Prahou - Ing. Kubíková (usn. RMČ č. 3437/22)

Na začátku dubna 2022, rozhodla rada Městské části Prahy 6 o postupném uvolňování vzdělávacích kapacit budovy stávající soukromé mezinárodní školy Prague British International School ve Vlastině ulici pro potřeby městské části: „Dohodli jsme se, že škola v příštích třech letech uvolní každý školní rok až dvě třídy pro potřeby naší nedaleké ZŠ Dědina. První rok dostaneme dle dohody k dispozici až 60 míst, druhý rok až 120, třetí až 180 a od září roku 2025 budeme mít školu k dispozici celou. To znamená zhruba 350 míst navíc oproti současnému stavu,“ uvedl místostarosta pro majetek Jan Lacina s tím, že přípravu výsledné dohody dlouhodobě koordinuje Odbor správy majetku s Odborem školství v Praze 6, a to především s ohledem na dlouhodobé demografické studie.

Zajímá nás, proč není letos dle stávající smlouvy ukončen pronájem PBIS, proč se má smlouva prodlužovat dodatkem. S ohledem na přetížené kapacity škol, kdy se spádové děti nuceně rozmisťují po celé P6, žádáme, aby škola opět sloužila dětem spádové oblasti co nejdříve.

Podpořit petici svým můžete svým podpisem zde. Text petice:

 Žádáme, aby od 1. 9. 2022 byla bývalá budova ZŠ Vlastina opět zprovozněna a zařazena mezi ZŠ zřizované MČ a vrácena k užívání dětem z Prahy 6, pro něž byla původně vybudována. Smlouva mezi radnicí Prahy 6 a Prague British International School (PBIS) musí být ukončena k 31. 8. 2022, jak bylo od r. 2007 plánováno, a jak je uvedeno ve smlouvě. Dále nesmí dojít k jakékoliv jiné verzi prodloužení nájmu.

Školy i školky na Praze 6 jsou dlouhodobě pod mimořádným tlakem z hlediska kapacit a současná bezprecedentní imigrační krize posunula situaci za hranici únosnosti. My jako občané a rodiče dětí z Prahy 6, se domníváme, že nejjednodušším řešením, které se přímo nabízí, je využít stávající budovy, zkolaudované jako školy, v první řadě tedy budovu bývalé ZŠ Vlastina. 

Zároveň žádáme transparentní informace, proč a z jakého důvodu stále není veřejně dostupná informace, jak to s nájemní smlouvou pro PBIS vypadá, ač do konce nájemní doby zbývá méně než půl roku.

Za sdílení a podporu petice děkujeme!