PETŘINY – SÍDLIŠTĚ NEBO ČTVRŤ?

 


Projekt „Centrální náměstí Petřiny“ vzbudil v minulých měsících silnou odezvu u místních obyvatel. Obávají se, že místo chybějícího centrálního náměstí se službami zde vznikne další projekt bytového domu se všemi neduhy, které zahušťování sídliště dalšími byty přináší v neprospěch těch, kteří zde již žijí.

Územní rezerva pro chybějící centrum vyčerpána developerem Hvězdného městečka

Petřiny jsou jedním z nejzdařilejších sídlišť, a to díky své výjimečné poloze, ale i regulačnímu plánu. Jeho základ byl vytvořen ještě v tradici první republiky s důrazem na silné kompoziční osy, centrální prostor v jejich křížení, poloveřejná prostranství otevřených bloků, pozdější výškovou gradací a dostatečnou veřejnou vybaveností. Na rozdíl od monofunkčních sídlišť sloužících především k bydlení byly vybaveny téměř vším potřebným pro vznik plnohodnotné čtvrti velikosti okresního města. Za nedostatek se dají označit jen omezené pracovní příležitosti, nerealizované prostranství v centru, chybějící kulturní a sportovní zázemí, pro které však byla v minulosti vyčleněna územní rezerva, jež byla vyčerpána realizací Hvězdného městečka.

Nová šance na důstojné a kvalitní centrum Petřin

Projekt „Centrum Petřiny“ má v sobě potenciál pozitivní proměny. Město se může sebevědomě přihlásit o své nároky tam, kde investovalo veřejné prostředky do nové stanice metra a očekává se jejich celospolečenské zhodnocení vytvořením chybějícího centra lokality. Tím ovšem není stavba obřího bytového domu s komerčním parterem místo několikapodlažního domu služeb, kde žádné byty nejsou, ale výrazně polyfunkční objekt s nabídkou kapacit pro sídla místních firem, vč. multifukčního sálu s důrazem na poskytnutí zázemí absentující kultury. Jeho velikost ani symbolická výška pak nemusí být striktně limitována. Cílem by mělo být i vytvoření kvalitního veřejného prostoru s mobiliářem a pobytovými plochami se zelení, vodním prvkem a uměleckým dílem,…

Chybí ochota zastupitelů ke spolupráci s místními obyvateli

Panuje společenský mýtus, že plánovat město dokáže jen odborník, urbanista nebo architekt. Lidé, kteří v lokalitě již bydlí, ji však znají nejlépe a jich je potřeba se zeptat, umožnit jim spolurozhodovat, jaké mají představy o proměně místa, které obývají. Odpovědností politika je lidí se ptát, vysvětlovat, otevírat témata a nepřenechat moderování ankety samotnému developerovi, jako to bylo v případě Centra Petřiny.

Pokud k tomu nejsou nyní vhodné podmínky kvůli vlekoucí se pandemii, tak je zodpovědné odložit veřejnou diskuzi na vhodnější dobu a rozhodnout o takto zásadním projektu, který ovlivní život obyvatel na další desítky let, později.

Průzkumy a anylýzy

Průzkumy a analýzy již existují a jsou prezentované na webu P6, výsledky nejsou překvapením – kulturní zázemí výrazně pod průměrem, adaptace na klimatickou změnu jasně ukazuje nedostatky zejména kolem řešeného centra, obě základní školy s výhledem do r.2030 budou muset již natrvalo zajistit otevírání 3 tříd, na což nemají kapacity.

Jaké jsou možnosti?

Nabízí se zavést pravidelná setkávání s obyvateli čtvrtě u kulatého stolu spolu se správci, odpovědnými úředníky i zastupiteli, která kulturou dialogu vytvoří předpoklad pro porozumění místním problémům. Průběžný sběr zpětné vazby od občanů, kteří v místě žijí, neformální diskuse a koordinace by pomohla určit priority a možnosti, hledání shody, jak dále postupovat a vize postupně naplňovat. Pokud bereme P6 vyhlášený stav klimatické nouze vážně, tak by bylo snadné vytvořit manuály na webu obce pro SVJ a bytová družstva, jak získat dotaci nebo příspěvek např. na jímání dešťové vody pro závlahu zeleně, realizaci zelených střech a oni vše rádi sami zařídí. Podpořit se dá i zakládání předzahrádek s jejich údržbou přímo obyvateli domů, hlavní bulvár kultivovat oboustranným stromořadím s lavičkami, obnovit chodníky, doplnit je cyklostezkami jako další alternativu dopravy.

Vize pro Petřiny?

Čím mohou být Petřiny, coby plnohodnotná čtvrť, prospěšné svému okolí a to zase pro ni? Mají zůstat velmi klidným místem jen k bydlení s rizikem postupného snižování dostupnosti občanské vybavenosti a stagnující úrovně služeb při rozvíjení jen této funkce i ve spádových oblastech Veleslavína a Liboce, nebo poskytnout svůj potenciál nové stanice metra i širšímu okolí a stát se skutečným spádovým centrem, kde se dají rozvíjet i kulturní a společenské aktivity a která nabídne i škálu pracovních příležitostí v místě?

Ing.arch. Jiří Hušek, Spolu na Petřinách

/mezititulky přidány administrátorem webu/